Pisa voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over Pisa

Pisa | de toren van Pisa | bezienswaardigheden | musea | Pisa bezoeken | reisinformatie | weer & klimaat | links

Musea in Pisa

Voor veel stedentrippers is een bezoek aan een stad niet compleet zonder tenminste één museum te bezoeken. Op het gebied van musea staat Pisa duidelijk in de schaduw van de nabijgelegen stad Florence, waar het aanbod van musea voor de liefhebber misschien wel de belangrijkste reden is om die stad te bezoeken. In Pisa is het aanbod van musea wat minder uitgebreid, maar zeker wel interessant genoeg om er een bezoekje aan te wagen. Sommige musea zijn op maandag gesloten. Dat is wel iets om met je planning rekening mee te houden.

Op deze pagina bieden we informatie over een aantal verschillende musea in Pisa die volgens ons een bezoekje waard kunnen zijn. Voor meer informatie over de individuele musea verwijzen we regelmatig door naar websites die die informatie bieden.

Pisa bezienswaardigheden

Behalve de scheve toren is er nog meer te zien en te doen in Pisa.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Pisa op een rijtje gezet:
Pisa bezienswaardigheden top 10

Museo Nazionale di Palazzo Reale

Op een mooie plek aan de Arno rivier is het Nationaal Museum van het Koninklijk Paleis te bezoeken. Dit museum ‘Museo Nazionale di Palazzo Reale’ zoals het volmondig heet, heeft een uitzonderlijk fraaie collectie meubelen, kunst, harnassen, portretten en wandtapijten die afkomstig zijn uit de welgestelde Medici familie. Zij bewoonden ook dit paleis wat in 1583 werd gebouwd door Bernardo Buontalenti. De eerste bewoner was Francesco I dei Medici, zoon van Cosimo I dei Medici.

Museo della Sinopie

Vlakbij de begraafplaats Camposanto aan de Piazza dei Miracoli bevindt zich het Museo della Sinopie. Een sinopia is niet veel meer dan een grafische schets die gemaakt wordt voordat de werkelijke fresco geschilderd wordt. Tijdens de renovatie van de begraafplaats Camposanto kwamen veel sinopia's te voorschijn achter de fresco op de muren. Veel van deze tekeningen en schetsen zijn dan ook echt erfenissen uit de middeleeuwen en zeer zeldzaam. Het heeft in Museo della Sinopie geresulteerd in een bijzondere collectie kunst uit vervlogen tijden. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, was voorheen een hospitaal voor pelgrims, armen en andere hulpbehoevenden. Het staat bekend als Pellegrinaio delg Infermi.
www.opapisa.it/en/square-of-miracles/sinopie-museum/

Museo dell'Opera del Duomo

Dat het katholieke geloof in Italië een grote plek inneemt, wordt eens te meer duidelijk in het museum ‘Museo dell’Opera del Duomo’. Je treft hier uiteenlopende religieuze kunst die er door de eeuwen heen verzameld zijn. Denk hierbij aan sculpturen, fresco’s, middeleeuwse voorwerpen, relikwieën, Islamitische kunst en schilderijen uit de periode tussen de vijftiende en zeventiende eeuw. Museo dell’Opera del Duoma is gevestigd in het voormalige klooster naast de Duomo aan de Piazza del Duomo.
www.opapisa.it/en/square-of-miracles/opera-del-duomo-museum/

Museo Nazionale di San Matteo

Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen het Museo Nazionale di San Matteo. Dit kunstmuseum heeft een uitzonderlijke collectie kunst, waaronder een aantal regionale beeldhouwwerken en schilderijen die afkomstig zijn van tussen de twaalfde en vijftiende eeuw. Onder de kunstcollectie bevinden zich werken van meesters als Giovanni Battista Tempesti, Rutilio Manetti en Andrea Pisano. Museo Nazionale di San Matteo is gevestigd in het voormalige San Matteo klooster waarvan de fundering dateert uit de elfde eeuw.

Museo della Grafica

In het Palazzo Lanfranchi is sinds 2007 het museum voor grafische kunst te bezoeken. Museo della Grafica herbergt een collectie grafische afbeeldingen, brochures, en pamfletten die afkomstig zijn uit voorgaande eeuwen. Het museum is vernoemd naar de familie die lang in dit paleis hebben gewoond. Naast de grafische kunst kun je in het museum ook decoratieve details uit de middeleeuwen bewonderen.
www.museodellagrafica.unipi.it

Museo di Anatomia Umana

Sinds 1832 kun je in Pisa het museum voor de menselijke anatomie bezoeken. Museo di Anatomia Umana heeft een aantal mummies, waaronder pre-Columbiaanse en Egyptische mummies. Daarnaast zijn er uiteenlopende anatomische stukken voorhanden die gebruikt worden bij lezingen en/of oefeningen over de menselijke anatomie. Ook de inwendige organen zijn onderdeel van de collectie uit het Museo di Anatomia Umana, wat te vinden is aan de Via Roma, nabij het Orto e Museo Botanico en Museo di Storia Naturale.
http://museoanatomia.med.unipi.it

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die je in de stad Pisa kunt bezoeken. Andere bezienswaardigheden van Zürich zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Meer info over Pisa

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Pisa:
Pisa tips
Pisa weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy