Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Pisa op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Pisa of Toscane kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.



Alarmnummers

In geval van nood bel je in Pisa het gratis alarmnummer 112. De operator verbindt je vervolgens door met de noodzakelijke hulpdienst.

Bedieningsgeld

In Pisa wordt er in veel restaurants bedieningsgeld in rekening gebracht. Deze coperto wordt per persoon berekend. Het is altijd een vast bedrag per persoon. De coperto ligt meestal tussen de één en drie euro per persoon. Er kunnen uitschieters naar boven zijn. Op enkele plekken zie je een coperto tot wel vijf euro per persoon. Het bedrag hoort op de menukaart te staan. Brood en bij sommige restaurants mineraalwater zijn vaak inbegrepen in de coperto.

Documenten

Om naar Pisa te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Vanwege het Schengen-verdrag zijn er geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in Italië of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Drinkwater

Als je water uit de kraan wilt drinken dan kun je dat zonder enige risico’s doen. Of de smaak net zo goed is als het kraanwater dat we in Nederland gewend zijn daar verschillen de meningen over. Als je twijfelt dan kun je er altijd nog voor kiezen om mineraalwater uit flessen te drinken. Dat is echter aanzienlijk duurder en het is ook niet de beste oplossing voor het milieu.

Elektriciteit

In Italië (dus ook in Pisa) wordt er 230 volt wisselstroom gebruikt. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn. Geaarde stekkers passen hier vaak niet in.

Elektriciteit

Feestdagen

In Italië, dus ook in Milaan, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Feestdagen in Italië met variabele data:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Fooien

Of je fooien ‘moet’ geven in Pisa, hangt een beetje af van de situatie. Als er in een restaurant al ‘coperto’ (= bedieningsgeld) berekend wordt, dan is een fooi niet meer nodig. Het mag natuurlijk wel, als blijk van dankbaarheid voor een goede service. Op plekken waar geen coperto in rekening gebracht wordt, is een fooi van vijf tot tien procent gebruikelijk.

Kamermeisjes en -jongens moeten het qua inkomsten vooral hebben van de fooien. Een fooi van 1 tot 2 euro per dag per kamer is voldoende. Laat de fooi bij voorkeur op een hoofdkussen achter, zodat degene die je kamer schoonmaakt weet dat dit geld voor hem of haar bedoeld is.

Geld

Wij Nederlanders hoeven geen geld te wisselen als we Pisa bezoeken. Hier betaal je immers ook gewoon met de euro. Op redelijk wat plekken kun je ook met de pinpas of met creditcard betalen.

Wil je in Pisa contant geld opnemen? Dat kan uit de verschillende geldautomaten die je verspreid door de stad tegenkomt. Kijk wel of het Maestro-logo bij de geldautomaat vermeld staat (meestal wel) en dat je pas geschikt is om binnen heel Europa geld op te nemen.

geld

Internet

Er zijn twee manieren om in Pisa online te gaan. De eerste is via het mobiele netwerk. Sinds het afschaffen van de roamingtoeslagen binnen de EU kun je met je Nederlandse internetbundel ook in Pisa gewoon online gaan zonder extra kosten. Buiten je bundel betaal je wel geld.

Een twee optie om het internet op te gaan is WiFi. Ee meeste accommodaties en horecazaken bieden gratis wifi aan. Als gast moet je vaak wel even om het wachtwoord vragen. De stad zelf biedt ook een gratis wifi-netwerk aan. In Pisa heet dat WiPi, wat een natuurlijk een directe verwijzing naar de stadsnaam is.

Internet via Wi-Pi

Openbaar toilet

Op de Piazza dei Miracoli, achter de kathedraal van Pisa, is er een openbaar toilet waar je overdag tegen betaling terecht kunt. Hiervoor betaal je € 0,80 per bezoek. Wat je natuurlijk ook kunt doen is in een nabijgelegen café een espresso drinken. Die kost je op veel plekken slechts 1 euro. Je drinkt je koffie staand aan de bar op en gaat daarna naar het toilet. Feitelijk kost de koffie je dan maar 20 cent meer dan alleen het toilet bezoeken.

Openbaar toilet

Roken

Wie wil roken die moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

Pisa ligt in Italië. De officiële taal en de meest gevoerde taal is daarom Italiaans. Spreek je als toerist amper of geen Italiaans? Dat is geen probleem. Op veel plekken kun je je prima redden met Engels. En anders kun je je met een mix van Engels, een paar Italiaanse woorden en veel handgebaren prima redden.

Tijdsverschil

Pisa ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Er is daardoor geen tijdsverschil. Omdat Italië in dezelfde periode zomertijd heeft, is er ook tijdens de zomertijd geen tijdsverschil met Nederland en België.

Veiligheid

Pisa is een best veilige stad. Zoals bijna overal waar grotere aantallen toeristen komen ligt het gevaar hier soms wel op de loer. Gauwdieven zijn op zoek naar argeloze toeristen die zich een beetje ’te veilig’ voelen. Ze beseffen niet altijd dat er in de stad ook mensen rond kunnen lopen met de verkeerde intenties. Zorg er voor dat je geld, pasjes en andere waardevolle spullen lastig te bereiken zijn voor zakkenrollers. Alles wat in een kontzak zit betekent automatisch een goede kans op succes voor potentiële dieven.

Veiligheid