Pisa voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over Pisa

Pisa | de toren van Pisa | bezienswaardigheden | musea | Pisa bezoeken | reisinformatie | weer & klimaat | links

Pisa weer en klimaat

Als je naar Pisa reist dan krijg je te maken met het vrij aangename mediterrane klimaat. Dit wordt ook wel het Middellandse Zeeklimaat genoemd, wat gezien de geografische ligging van Pisa natuurlijk als een bijna vanzelfsprekend feit gezien mag worden. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de code Csa. Kenmerkend voor een Csa-klimaat zijn de relatief droge zomers en de beduidend nattere winters. Daarnaast moet de gemiddelde etmaaltemperatuur in de warmste maand van het jaar boven de 22 graden Celsius liggen. In het geval van Pisa voldoen zowel juli als augustus aan dit temperatuurcriterium.

Pisa bezienswaardigheden

Behalve de scheve toren is er nog meer te zien en te doen in Pisa.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Pisa op een rijtje gezet:
Pisa bezienswaardigheden top 10

Vier seizoenen

Pisa kent vier seizoenen die een vrijwel gelijk patroon volgen als in Nederland. De winter begint zo rond het begin december en is vrij mild maar ook redelijk somber. De lente start in maart en kenmerkt zich door aanzienlijk meer zonneschijn dan de wintermaanden. Daarnaast is het voorjaar vrij wispelturig op het gebied van zowel weerbeeld als temperatuur. De zomer vangt in juni aan en duurt in het geval van Pisa meestal zo tot halverwege september. Vanaf september is het tijd voor de herfst. Dit is de natste periode van het jaar met vooral in oktober en november aanzienlijk meer neerslag dan tijdens andere maanden. De gemiddelde temperatuur gaat vanaf eind september in vrij grote stappen naar beneden.

Temperaturen

Door de nabijheid van de Middellandse Zee is het in de winter zelden echt koud en in de zomer wordt de grootste hitte ook wat getemperd door het relatief koelere zeewater. Dat betekent echter niet dat het nooit eens een keertje flink vriest tijdens een winternacht of dat het in de zomer niet een keer zinderend warm kan worden in de straten van Pisa. In de winter ligt de maximumtemperatuur gemiddeld zo rond de tien tot twaalf graden. Tijdens de koelste dagen kan het kwik rond of net iets boven het vriespunt blijven steken. Erg vaak komt dit niet voor. Vaak is het op de koelere dagen overdag toch vaak nog wel een graad of vijf-zes. In de nacht liggen de laagste temperaturen gemiddeld boven het vriespunt. Licht vorst in de nacht is echter geen uitzondering, vooral niet in januari en februari. Tijdens de koudste nachten is matige vorst ook nog mogelijk. Strenge vorst (koeler dan -10 graden Celsius) wordt zelden waargenomen. Vanaf maart zie je de temperaturen stapjes omhoog doen. Eind maart komen soms de eerste warme dagen (minstens twintig graden) al voor en in april kan het al een keertje zomers warm zijn. Aangename lenteachtige temperaturen van ongeveer veertien tot twintig graden zijn normaal in maart en april. In mei merk je dat het steeds vaker aangenaam warm is. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in deze laatste voorjaarsmaand op 22,3 graden Celsius. Je merkt vooral ook dat het 's avonds al wat vaker langer lekker blijft.

In juni, juli en augustus is het vrijwel dagelijks zomers weer als je kijkt naar de temperatuur. Overdag is het gemiddeld 25 tot 30 graden en regelmatig schiet de maximumtemperatuur boven de dertig graden uit. De avonden zijn vaak zwoel. Vooral in juli en de eerste helft van augustus is het vaak lang warm in Pisa. Hoe lang de warmte aanhoudt dat verschilt van jaar tot jaar. Soms heb je een zomer die tot ver in september of zelfs begin oktober duurt, soms merk je dat in de eerste helft van september er al een aantal duidelijk mindere dagen zijn waarbij ook de temperatuur regelmatig een dipje heeft. Vanaf oktober zie je in de regel dat de temperatuur gemiddeld genomen vaak flinke stappen terugdoet.

Neerslag

Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer negenhonderd millimeter neerslag als je kijkt naar de meerjarige statistieken. Opvallend feit is dat Pisa daarmee gemiddeld genomen natter is dan steden in Nederland. Dat komt vooral door het vrij natte najaar. De zomer wordt in Pisa verderven door periodes waarin het soms flink kan regenen. Met name in oktober zie je soms dagen die somber en erg nat kunnen zijn. Ook november staat niet bekend als de meest droge maand in Pisa. Juli is met gemiddeld 25 millimeter regen per maand de droogste kalendermaand. Ook augustus en juni doen het niet slecht als je kijkt naar de neerslagstatistieken. Gemiddeld valt er in deze twee zomermaanden ongeveer veertig tot vijftig millimeter regen per maand. In juli is de kans dat er op een dag enige regen valt minder dan tien procent.

Zonneschijn

Pisa is niet alleen wat natter dan Nederland, de stad is ook zonniger dan een gemiddelde Nederlandse stad. In een gemiddeld jaar registreert Pisa ergens tussen de 2200 en 2300 uren aan zonneschijn. Hiermee wordt niet het aantal uren daglicht bedoeld, maar het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken of mist het aardoppervlak ter hoogte van Pisa bereikt. December en januari zijn met minder dan honderd uur zonneschijn per maand de somberste maanden. Het zonnetje laat zich in juli en augustus het meeste zien. Juli is gemiddeld goed voor ruim driehonderd uur zonneschijn terwijl augustus met ongeveer 280 uur ook nog zeer zonnig genoemd mag worden.

Klimaattabel van Pisa

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, aantal dagen met neerslag en hoeveelheid neerslag per maand weer zoals ze over een recente periode van dertig jaar geregistreerd zijn voor de stad Pisa. Deze statistieken kunnen niet als weersverwachting gezien worden, maar als een indicatie van hoe het weer gemiddeld in een bepaalde periode is.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 10 C 2 C 3 uur 13 dagen 63 mm n.v.t.
februari 12 C 3 C 4 uur 12 dagen 61 mm n.v.t.
maart 14 C 5 C 5 uur 13 dagen 62 mm n.v.t.
april 18 C 8 C 6 uur 13 dagen 89 mm n.v.t.
mei 22 C 11 C 8 uur 12 dagen 62 mm n.v.t.
juni 25 C 14 C 9 uur 9 dagen 48 mm n.v.t.
juli 29 C 17 C 10 uur 6 dagen 25 mm n.v.t.
augustus 29 C 17 C 9 uur 8 dagen 49 mm n.v.t.
september 25 C 15 C 7 uur 9 dagen 100 mm n.v.t.
oktober 21 C 11 C 6 uur 11 dagen 140 mm n.v.t.
november 15 C 6 C 4 uur 14 dagen 124 mm n.v.t.
december 11 C 3 C 3 uur 13 dagen 74 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als wij mochten kiezen dan zouden we in mei of juni naar Pisa gaan. Deze twee maanden zijn aangenaam warm, lekker zonnig en de kans op regen is niet al te groot. Er zijn in deze periode twee voordelen ten opzichte van juli en augustus: het is er minder heet en het aantal toeristen is niet zoveel als in de twee topmaanden. Dat betekent echter niet dat het dan rustig is in Pisa. Eigenlijk is het vanaf maart/april tot en met oktober vrijwel altijd druk in Pisa en dat merk je vooral in de drukte rondom de scheve toren en in de hotelkamerprijzen.

Wil je de drukte in Pisa zoveel mogelijk ontlopen dan moet je ergens tussen november en begin maart naar Pisa reizen. De kans op minder weer is dan wel groter en de kans op mooi licht om foto's te maken is aanzienlijk kleiner. Als je dat allemaal wat minder belangrijk vindt dan is het winterseizoen wel een leuke seizoen om low budget naar Pisa te kunnen reizen.

Meer info over Pisa

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Pisa:
Pisa tips
Pisa weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy